Friday, November 15, 2019
Sejujurnya hari ini tak tahu nak tulis apa. Diam tak diam dah masuk minggu ke-46 dan empat minggu lagi, kebanyakan pengurus dana akan mula bercuti atau sekurang-kurangnya merancang percutian akhir tahun mereka. Kepada yang dah capai target, seronoklah. Kepada...
Agak sedih hari ini apabila membaca tentang lebih 22,000 pekerja syarikat pelancongan terkenal UK, Thomas Cook (TCG), di seluruh dunia yang bakal kehilangan pekerjaan dalam masa terdekat. Di UK sahaja ada lebih 6,000 pekerja yang terpaksa mencari pekerjaan baru...
Ramai yang bertanya apakah sistem dagangan yang terbaik untuk mereka gunakan. Saya jawab sistem yang terbaik adalah sistem yang serasi dengan jiwa anda dan satu sistem yang anda yakin dengannya dan tidak akan berubah-ubah walaupun ia mendatangkan kerugian. Ya!...
Ada mungkin pernah dengar atau pun membaca tentang saham-saham yang disebut sebagai saham defensif. Namun mungkin kurang pasti apa itu saham defensif dan bagaimana mengetahui sesuatu saham itu bersifat defensif atau pun tidak? Apakah kayu ukur atau pun "benchmark"...
Percayakah anda kalau saya katakan bahawa bank-bank besar kebanyakannya tidak banyak melakukan dagangan? Huh? Ya ke? Boleh untung ke? Macam mana tu?              Ya! bank-bank besar kebanyakannya mempunyai had dalam dagangan mereka, sama ada...
Saya percaya anda sudah tahu bahawa secara umum pasaran mempunyai dua keadaan, iaitu "trending" dan "ranging". Bila harga aset atau kadar tukaran matawang memecah sesuatu "range" ia menjadi "trending". Sekiranya ia memecah "range" tersebut dan memacu ke atas, ia...
Beberapa minggu kebelakangan ini suasana dalam chat room dipenuhi kehibaan dengan ramai trader dan analyst yang risau dengan kerjaya mereka. Telah kecoh bahawa bank terbesar Jerman, Deutsche Bank akan mengurangkan operasi dagangan saham mereka di serata dunia. Lebih 18,000...
Ya..ramai yang tengah garu kepala melihat gelagat pasaran. Laporan NFP yang mengujakan dengan pertambahan pekerjaan sebanyak 263 ribu berbanding 189 ribu sebelumnya dan jangkaan pasaran sebanyak 185 ribu serta kadar pengangguran yang turun ke paras terendah dalam masa hampir...
Memandangkan pasaran sunyi sepi bercuti sempena Hari Buruh dan kebanyakan trader tidak memasuki pasaran menjelang FOMC, dan saya pun mempunyai masa terluang; maka saya cuba tulis sedikit berkenaan bagaimana menggunakan "end of day order flow" dalam membentuk sentimen pasaran...
Hari ini pasaran Asia dan Eropah kebanyakannya bercuti sempena Hari Pekerja dan hanya mereka yang terpaksa bekerja sahaja yang bekerja; terutamanya mereka yang terpaksa menjaga sistem komputer dan mengawal keselamatan. Melihat kepada order flow ketika pasaran menutup di pasaran...

FOLLOW US

17,326FansLike
1,778FollowersFollow
14,000SubscribersSubscribe
- Advertisement -

RECENT POSTS