Sunday, July 12, 2020
Minggu lepas ramai yang kerugian akibat jualan besar-besaran Dolar yang menyebabkan mereka yang membeli Dolar terpaksa "cutloss"; atau yang lebih teruk lagi menerima "margin call" dan kerana tidak sempat "top-up" modal atau tiada modal lagi, akhirnya terpaksa menerima "stop...
Dua minggu sudah tiada menerima "trade recommendation" dari UBS untuk EUR/USD, GBP/USD, USD/CAD dan USD/JPY. Walaupun Citibank minggu ini ada menyarankan buy USD/CAD; tetapi tiada signal "buy" dari sistem dagangan UBS. Itulah realiti dalam dunia trader. Setiap trader mempunyai...
Minggu lepas saya menulis tentang keadaan pelabur runcit yang panik apabila melihat akaun pelaburan mereka berkurangan dan akhirnya menutup dengan kerugian akibat dari pergerakan pasaran yang berubah secara tiba-tiba (baca disini). Sepanjang lebih 10 tahun karier saya sebagai "sales...
Beberapa kali saya menerima "message" bertanya untuk belajar tentang fundamental dan saya hanya menjawab saya tiada sebarang tauliah untuk mengajar; dan saya tiada menganjurkan sebarang kelas percuma mahupun berbayar. Bagi saya isu sama ada anda mahu memasukkan faktor fundamental...
Orang kata melabur dan berdagang ni senang. Yelah, tekan-tekan keyboard, tengok-tengok carta, apa yang susah. Begitulah kata orang. Hakikatnya, kalau ia senang tentulah semuanya yang berusaha terus menjadi kaya-raya dalam sekelip mata dan tiadalah satu institusi pun yang gulung...
Trader mana tak pernah MC dan pelabur mana tak pernah rugi? Persoalannya ialah berapa besar kerugian, sama ada ianya berterusan dan berapa lama; atau ianya menyebabkan anda terpaksa gulung tikar dan tutup kedai. Hari ini seorang rakan CIO (Chief...
Ulasan Tahunan: Minggu 26 - 50 Apa yang berlaku sepanjang 25 minggu yang lalu membuktikan bahawa wujudnya manipulasi dan kawalan harga dalam pasaran. Pasaran tidaklah beroperasi sepenuhnya atas dasar "supply and demand". Bagaimana Federal Reserve Amerika Syarikat menurunkan kadar sebanyak...
Ulasan Tahunan: Minggu 1 - 25 Pada hujung tahun 2018, Federal Reserve Amerika Syarikat dalam mesyuarat FOMC terakhirnya telah membentangkan "dot plot" merancang untuk dua kali kenaikan kadar faedah sepanjang tahun 2019. Dengan kadar ketika itu 2.5%, pasaran menjangkakan Feds...
Sejujurnya hari ini tak tahu nak tulis apa. Diam tak diam dah masuk minggu ke-46 dan empat minggu lagi, kebanyakan pengurus dana akan mula bercuti atau sekurang-kurangnya merancang percutian akhir tahun mereka. Kepada yang dah capai target, seronoklah. Kepada...
Agak sedih hari ini apabila membaca tentang lebih 22,000 pekerja syarikat pelancongan terkenal UK, Thomas Cook (TCG), di seluruh dunia yang bakal kehilangan pekerjaan dalam masa terdekat. Di UK sahaja ada lebih 6,000 pekerja yang terpaksa mencari pekerjaan baru...

FOLLOW US

20,193FansLike
2,248FollowersFollow
14,700SubscribersSubscribe
- Advertisement -

RECENT POSTS