Tuesday, September 17, 2019
Siapa yang tak kenal Uber dan Grab kan? Syarikat perkongsian kenderaan terkenal yang mungkin anda juga pernah gunakan. Di Asia Tenggara Uber mungkin sudah hilang taring kerana diambil alih oleh Grab; namun di Amerika Utara, Uber terpaksa bersaing dengan...
Sesekali bila dijemput untuk menghadiri taklimat pelabur, agak teruja juga terutamanya bila kita dikalangan minoriti. Maklumlah kebanyakan mat saleh ni agak skeptikal dengan golongan minoriti dan mereka yang berkulit gelap; jadi bila dijemput hadir, adakalanya tak tahu nak fikir...
Angka terbaru sektor pekerjaan kolar putih, atau lebih dikenali dengan NFP (Non-Farm Payroll) Amerika Syarikat yang disiarkan hari ini menunjukkan trend yang menurun. Ekonomi terbesar dunia itu kini berada dalam tahun ke sebelas perkembangannya dan ramai pakar ekonomi dan...
Semua pelabur tahu bahawa antara faktor yang boleh menggerakkan sesuatu saham adalah minat belian mahupun jualan dari Institusi. Ini adalah kerana belian mahupun jualan mereka, selalunya adalah dalam saiz yang besar dan diluar capaian pelabur runcit. Jadi belian ataupun...
Morgan Stanley, sebuah bank pelaburan terkemuka Amerika Syarikat, baru-baru ini dalam laporannya kepada pelanggan; menyarankan saham Altria Group (MO) sebagai pegangan baru dalam portfolio pelaburannya. Antara yang menarik perhatian bank pelaburan tersebut adalah keputusan lembaga pengarah Altria (MO) untuk...
Citibank, sebuah bank pelaburan terkemuka Amerika Syarikat, dalam laporannya kepada pelanggan hari ini menjangkakan Dolar AS akan terus kukuh untuk tiga bulan akan datang. Citibank menyebut kekukuhan Dolar dijangka datang dari ECB yang dijangka melancarkan satu lagi QE pada...
Percayakah anda kalau saya katakan bahawa bank-bank besar kebanyakannya tidak banyak melakukan dagangan? Huh? Ya ke? Boleh untung ke? Macam mana tu?              Ya! bank-bank besar kebanyakannya mempunyai had dalam dagangan mereka, sama ada...
Pasaran New York baru sahaja menutup dan antara tugas saya ialah memilih 10 saham untuk dibuat penilaian selanjutnya. Semua bursa utama dunia di semak dengan menggunakan kaedah "price volume" dan juga "price to book value" sebagai penilaian awal. Di...
Drama Trump datang lagi..seperti biasa dengan Xi! Ya..masuk ini kali sudah tiga kali Presiden Amerika Syarikat itu menangguhkan cukai import atas barangan dari China! Kali pertama ketika persidangan G20 di Argentina pada hujung tahun lepas, kali kedua ketika persidangan...
Secara rasminya semalam, Bank Pusat New Zealand, RBNZ menurunkan kadar semalaman daripada 1.5% kepada 1%; sama dengan kadar semalaman di Australia. Ini adalah penurunan yang kedua tahun ini selepas penurunan sebanyak 25 mata asas pada bulan Mei lalu, daripada...

FOLLOW US

16,808FansLike
1,690FollowersFollow
13,735SubscribersSubscribe
- Advertisement -

RECENT POSTS