Pasaran New York baru sahaja menutup dan antara tugas saya ialah memilih 10 saham untuk dibuat penilaian selanjutnya. Semua bursa utama dunia di semak dengan menggunakan kaedah “price volume” dan juga “price to book value” sebagai penilaian awal. Di sini saya kongsikan tiga daripadanya yang anda boleh buat penilaian sendiri sama ada ia boleh buat anda jadi kaya atau tidak:

Barclays (NYSE, BCS)

Barclays adalah antara bank terkemuka yang berpangkalan di UK dan mempunyai operasi di pelbagai negara dan menawarkan pelbagai perkhidmatan perbankan. Dari perbankan runcit hinggalah kepada perbankan korporat dan pelaburan antarabangsa. Pada harga semasa sekitar $6.62 ketika pasaran ditutup, saham ini berada pada 77% diskaun dari “book value” dan menawarkan sekitar 4.17% pulangan dividen tahunan.

Cars.com (NYSE, CARS)

Cars dot com adalah sebuah portal yang menemukan pembeli dan penjual kereta serta alat ganti di pasaran Amerika Syarikat. Ia menawarkan langganan kepada penjual kereta yang mahu mempamerkan kereta terbaru mereka dan juga tawaran-tawaran terbaik semasa. Pada harga semasa sekitar $9.04 ketika pasaran ditutup, saham ini berada pada 61% diskaun dari “book value”. Malangnya buat masa ini, ia belum pernah membayar dividen.

Ivory Properties (BSKL, 5175)

Seperti namanya, Ivory Properties adalah sebuah syarikat pembangunan dan pengurusan hartanah yang berpangkalan di Malaysia. Dengan sektor hartanah yang lembap di Malaysia, saham syarikat ini telah merudum semenjak ia diapungkan sehinggalah mencecah serendah RM0.18 pada Mei lalu. Namun begitu ia membuat keputusan untuk membayar dividen pada tahun lepas, sekaligus menawarkan pulangan tahunan lebih 11% pada harga semasa, sekitar 21 sen. “Price to book value” nya adalah sekitar 0.24, dengan kata lain ianya berada pada 76% diskaun dari nilai perakaunannya.

Demikianlah sedikit serba ringkas tiga saham yang adalah boleh lakukan penilaian lanjut sama ada ia berpotensi untuk menjadikan anda kaya dalam masa 5 tahun akan datang. Anda boleh hantarkan komen dan pendapat anda kepada FB saya.

 

NOTA:

Artikel ini hanyalah untuk tujuan pendidikan sahaja dan bukanlah satu nasihat kewangan. Ianya tidak mengambil kira faktor tahap risiko peribadi dan kesesuaian produk ini dengan anda. Anda hendaklah mendapatkan nasihat kewangan dari pakar yang bertauliah sebelum mengambil sebarang tindakan dari artikel ini. Penulis dan pemilik laman web ini tidak bertanggung-jawab atas sebarang kerugian yang mungkin timbul dari tindakan anda.