Berikut adalah laporan sentimen harian ketika pasaran ditutup pada Isnin, 25 Februari 2019. Atas permintaan ramai, kini sentimen memasukkan NZD. Emas (XAU/USD) dan minyak mentah (WTI/USD) dinilai secara berasingan.

BUY AUD CHF JPY USD EUR GBP CAD NZD SELL

 

Saranan Instrumen dan strategi dagangan harian untuk Selasa, 26 Februari 2019:

PASANGAN STRATEGI
AUD/NZD BUY
NZD/CHF SELL
AUD/CAD BUY
CAD/CHF SELL
GBP/AUD SELL
NZD/JPY SELL
NZD/USD SELL
EUR/AUD SELL
GBP/CHF SELL
CAD/JPY SELL
XAU/USD SELL
WTI/USD BUY

 

NOTA:

Analisa sentimen hanyalah satu dari tiga analisa utama dalam membuat keputusan dagangan. Trader dinasihatkan untuk melihat juga analisa fundamental dan teknikal sebelum berdagang.

Laporan sentimen harian ini dirumus dari pelbagai sumber pembekal kecairan, “Liquidity Providers” dan mengukur sentimen pasaran ketika London/New York ditutup. 8 matawang utama – USD, EUR, JPY, GBP, CHF, CAD, AUD, dan XAU – dipilih untuk dijadikan penanda aras sentimen pasaran matawang pada hari tersebut. Ianya tidak berdasarkan kekuatan harga, trend atau bacaan teknikal, tetapi berdasarkan “supply and demand” serta “order flow” di pasaran utama.

Berikut adalah contoh sentimen harian ketika pasaran ditutup:

BUY XAU GBP CHF AUD JPY CAD EUR USD SELL

 

Cara Menggunakannya:

Oleh kerana sentimen harian ini mengukur minat belian dan jualan spekulator pada hari itu, maka ianya lebih berkesan untuk dagangan harian, atau “day trading”. Namun demikian, terdapat juga ‘swing trader’ yang menggunakannya untuk mengesahkan trend. Dalam contoh di atas, minat belian paling tinggi dilihat pada Emas (XAU), GBP dan CHF. Manakala minat jualan paling tinggi dilihat pada USD, EUR, dan CAD.

Jadi pada hari berikutnya, dagangan yang lebih berkebarangkalian tinggi, “high probability”, adalah yang beza sentimenya sebanyak 5-6 blok. Dalam contoh di atas, berikut adalah rumusannya:

PASANGAN STRATEGI
XAU/USD BUY
XAU/EUR BUY
GBP/USD BUY

 

Dagangan dengan kebarangkalian sederhana, “medium probability”, adalah yang beza sentimenya sebanyak 3-4 blok. Dalam contoh di atas, berikut adalah rumusannya:

PASANGAN STRATEGI
XAU/JPY BUY
XAU/CAD BUY
USD/CHF SELL
AUD/USD BUY
EUR/GBP SELL
GBP/CAD BUY
EUR/CHF SELL

 

Dengan kata lain, semakin jauh perbezaan sentimennya, semakin tinggi kebarangkalian untuk dagangan tersebut mencapai sasaran. Namun ini bukanlah suatu jaminan kerana pasaran yang bersifat dinamik dan boleh berubah secara tiba-tiba. Terutamanya apabila berlaku suatu peristiwa diluar jangkaan pasaran. Kerana itulah analisa fundamental dan teknikal masih perlu diambil kira sebelum membuat keputusan muktamad.

 

NOTA:

Artikel ini hanyalah untuk tujuan pendidikan sahaja dan bukanlah satu nasihat kewangan. Ianya tidak mengambil kira faktor tahap risiko peribadi dan kesesuaian produk ini dengan anda. Anda hendaklah mendapatkan nasihat kewangan dari pakar yang bertauliah sebelum mengambil sebarang tindakan dari artikel ini. Penulis dan pemilik laman web ini tidak bertanggung-jawab atas sebarang kerugian yang mungkin timbul dari tindakan anda.